За интересно обвинение и присъда съобщават от Окръжна прокуратура-Габрово. Ловец от

...
За интересно обвинение и присъда съобщават от Окръжна прокуратура-Габрово. Ловец от
Коментари Харесай

Една година затвор условно за ловец, застрелял застрашена дива коза

За забавно обвиняване и присъда оповестяват от Окръжна прокуратура-Габрово. Ловец от Карлово е наказан, затова че е застрелял застрашено диво гръбначно животно - дива коза от разред " Чифтокопитни ", семейство " Кухороги ".

Убийството е станало района на връх Зелениковец в землището на с. Кръвеник, общ. Севлиево, като забавно е, че справедливостта спечелва... 2 години след случая. Макар и на първа инстанция!

Окръжен съд-Габрово е признал Н.Н. за отговорен и му е наложил 1 година отнемане от независимост условно (с изпитателен период от 3 г.), санкция в размер на 6000 лв. и му лишава карабина „ TIKKA “ в интерес на страната.

Присъдата е по член от Наказателен кодекс, за който рядко сме чували да се ползва - чл. 278д:

Който незаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди образец от европейски или международно застрашени диви гръбначни животни или образец от тип по приложение № 3 към Закона за биологичното многообразие, означен със знак (*), се санкционира с отнемане от независимост до пет години, както и с санкция от пет хиляди до двадесет хиляди лв..

Наказанието може да бъде обжалвано пред Апелтивен съд-Велико Търново.

Ето и известието на прокуратурата:

По обвиняване на Окръжна прокуратура-Габрово 43-годишен мъж бе осъден за противозаконен отстрел на застрашено диво животно      

Окръжна прокуратура-Габрово е предала на съд Н.Н. от гр. Карлово за това, че на 25 ноември 2021 година, в региона на връх „ Зелениковец " в землище на с. Кръвеник, общ. Севлиево, незаконно – в нарушаване на член 38, алинея 1, т. 1, прочие 2 от Закон за биологичното многообразие, умъртвил посредством отстрел с дългоцевно ловно оръжие застрашено диво гръбначно животно - дива коза от разред „ Чифтокопитни “, семейство „ Кухороги “ - закононарушение, квалифицирано по член 278д предложение “първо “ от Наказателен кодекс.         

Окръжен съд-Габрово го е признал за отговорен  и е наложил на Н.Н наказване в размер на 1 година отнемане от независимост, което на съображение член 66 алинея 1 от Наказателен кодекс е отсрочено с изпитателен период от 3 години, както  и санкция в размер на 6000 лв.. Оръжието, послужило за осъществяване на закононарушението - ловна карабина марка  „ TIKKA “, е отнето в интерес на страната.

Присъдата предстои на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР